Harding och Gerhaher: Gustav Mahler

I Berwaldhallen 24 jan 2014 sjöng Christian Gerhaher, baryton, Gustav Mahlers Lieder eines Fahrenden Gesellen, med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding. Gerhaher har en mycket vacker röst med en underbart ljus klang. Men kvällens framförande var ingen fullträff.

Gerhaher hade tidvis svårt att modulera sin röststyrka på ett bra sätt gentemot orkestern. Ibland kändes det som att han och Harding inte var överens om tempot, där Gerhaher tydligt eftersträvade ett i min mening alldeles för långsamt tempo i den första sången, medan Harding tycktes vilja få upp tempot. Det fungerade bättre i de därpå följande styckena. Gerhaher har en röst som förmodligen gör sig alldeles fantastiskt på inspelningar, och i romanser med piano, men i detta formatet gjorde det sig inte perfekt. Intensiteten på förra veckans Mahlersånger med Goerne och Andsnes var bra mycket högre.

Kvällen fortsatte med ett fantastiskt framförande av Mahlers sjunde symfoni. Harding lyckas få en linje i den tredje satsen, där det krävs en mycket säker hand för att navigera en del knixiga passager. Den sista satsens maniska intensitet fick hög energi utan att det romantiska inslaget gick förlorat.

Detta var bättre än någon inspelning jag har lyssnat på. Harding håller nivån, och han lockar fram en storartad insats från orkestern. Ibland tycks det som att Harding bara låter orkestern spela på, själv lutar han sig tillbaka. Men det är självfallet bara en illusion; han har läget under total kontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.