Torbjörn Tännsjö: ”Istället för yttrande- och tryckfrihet”

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet, skriver om reklamens förskräcklighet på DN Debatt 30 nov 2015. Han vill i princip förbjuda reklam. Huruvida det vore förenligt med yttrandefrihet förbigår han med tystnad. Även om hans resonemang inte utmynnar i något konkret förslag mer än att en utredning bör tillsättas, så får jag en vag känsla av déjà vu.

Mycket riktigt, i min bokhylla hittar jag en pamflett på ca 20 sidor från 1979 författad av Torbjörn Tännsjö. Dess titel är: Istället för yttrande- och tryckfrihet.

Istället-för-yttrande-och-tryckfrihet

Tännsjös tes i pamfletten är följande:
tesen

Han målar upp ett alternativt samhälle, ett Utopia, där yttrandefrihet är onödigt:
utopia-1

utopia-2

utopia-3

Och avslutningen på pamfletten lyder sålunda:
slutsatsen

I dessa texter framtonar en intressant hybrid av Jean-Jacques Rousseau, Vladimir Lenin och Jeremy Bentham.

Man kan undra vilken relationen är mellan Tännsjös argument idag, när han fokuserar på reklamens avskaffande, och hans linje 1979 där yttrandefriheten som princip förkastades. Handlar det om en genuin förskjutning, om än kanske inte så långt? Eller har han lärt sig att paketera sina åsikter litet bättre?

Torbjörn Tännsjö: Istället för yttrande- och tryckfrihet. Meddelanden till deltagarna i det tvärvetenskapliga seminariet i masskommunikationsforskning vid Stockholms universitet, Akademilitteratur, 1979, ISBN 91-7410-110-2, ISSN 0348-9159

En reaktion på ”Torbjörn Tännsjö: ”Istället för yttrande- och tryckfrihet”

  1. Kent Berg

    Det om är tråkigt med såväl Tännsjös senaste artikel i DN som hans lilla skrift från 1979 är den totala bristen på analys. Vad är reklam? Var går gränsen mellan information och reklam? Vad är yttrandefrihet? Om man ska utse folkliga råd i Utopia, hur sker den processen om man inte får diskutera de möjliga medlemmarnas fördelar eller nackdelar? Lotteri? Hade åsikterna framfört i ett samtal med vem som helst hade jag ansett personen vara lite korkad. Nu får man väl hålla sig till att påstå att det är intellektuellt torftigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.