Ännu ett uselt resonemang om islam

Dagens Nyheters kultursida publicerar den fjärde artikeln i sin serie om islam: ”Fram för den skandinaviske muslimen!” av den norske författaren Mohammad Usman Rana. Den är inte bättre än de tidigare, som jag kommenterat här, här och här.

För det första: Den är pinsamt självmotsägande. Rana skriver:

Därför är budskapet i min bok att muslimer visst kan vara praktiserade och socialkonservativa muslimer, men att man bör skilja på personlig religiositet och politik. Staten ska inte styra människors moral och privatliv.

Det låter ju bra. En islam som håller sig borta från politik, orealistiskt enligt min mening, men OK. Det vore trevligt.

Därefter, i nästa stycke, skriver Rana:

Vidare tror jag att skandinavisk islam bör utvecklas till att bli en holistisk kultur som inte bara berör teologi, med påbud, förbud och trossatser, utan som också handlar om samhället, mellanmänskliga relationer och kulturella aspekter som konst, idrott och liknande.

Jaha. Nu ska islam vara ”holistiskt” och handla om ”samhället”. Samtidigt som man skiljer på religion och politik? Kunde inte någon tänkande redaktör på DN:s kulturredaktion påpekat för Rana att detta inte går ihop?

För det andra: Rana hymlar. Han använder flera gånger ordet ”socialkonservativ”. Men han låter bli att ens försöka konkretisera vad detta kan tänkas innebära. Han hoppas att denna socialkonservatism skall kunna förenas med politisk liberalism:

En skandinavisk muslim kan vara socialkonservativ och praktiserande muslim och samtidigt politiskt liberal.

Rana undviker mycket noga att diskutera vad denna socialkonservatism skulle bestå i. Handlar det om fundamentala skillnader i rättigheter mellan kvinnor och män? Gäller det synen på homosexualitet? Hur avfällingar skall behandlas? Eller har det med tillämpningen av sharia att göra? Hur skulle dessa tänkbara aspekter av en islamsk socialkonservatism undvika att bli politik?

Det verkar som att de som vill ha en litet mer modern islam tror att det är en god strategi att hymla och vifta bort de besvärliga frågorna. Om man är litet luddig och snäll, så blir islam snällt. Typ.

Den strategin är förljugen. Den medför att resonemangen blir så usla som i Ranas artikel. Debatten om islam skulle vinna på litet mer intellektuell ärlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s