Staden – tätare och grönare

Rasmus Jonlund, FP-politiker som kandiderar till bl.a. kommunfullmäktige i Stockholm, bloggar om stadsbyggnadspolitik. Hans inlägg 18 okt 2013 ”Staden – tätare och grönare” är förvånansvärt framåtsyftande för att komma från Folkpartiet, vilket självklart är trevligt. Värt att läsa.

Trist bara att han inte kan hålla sig från att utdela en slentrian-känga:

Vissa politiker (men, vad det verkar, få arkitekter eller medborgare) ropar ibland efter höga hus för deras egen skull. Det värdet har jag svårt att se.

Nej, att vilja ha en skyskrapa för sin egen skull verkar ju inte vettigt. Men vad det handlar om är högre höjd på det som byggs för att kunna få fler bostäder på samma markyta. Ska det vara så svårt att förstå?

Och det där med få medborgare? Man kan titta på bland annat denna opinionsmätning (16 sep 2013) om skyskrapor gjord av Opinion Stockholm. Rubriken är ”Splittrad opinion till skyskrapor”, men i artikeln sägs följande:

En majoritet av de som är yngre än 45 år är för medan de som är äldre är emot skyskrapor.

Dessvärre redovisas inte undersökningens detaljer, som till exempel exakt vilka frågor som ställts, så det är litet svårt att bedöma. Men det tycks ändå bekräfta en viktig observation: Bostadspolitiken lider svårt av ett tydligt insider/outsider-problem, alltså att de som har sitt på det torra med bostad är mot alla förändringar, medan de som inte är etablerade på bostadsmarknaden skriker efter förändringar.

Så Folkpartiet kanske ska tänka till litet. Vilken sida vill man vara på: Insiders eller outsiders?

3 reaktioner på ”Staden – tätare och grönare

  1. Hej! Kul att du läst mitt inlägg! Som jag hoppas framgår där vill jag verkligen se fler bostäder i Stockholm. Ibland och på vissa håll kan det kanske lösas med högre hus. Men sättet vi bygger på ska vara motiverat av att det är den bästa lösningen. Att bygga tät kvartersstad ska ju också vara mycket effektivt, för fler bostäder till rimligast kostnad.

  2. Som sagt, bra med dina framåtsyftande synpunkter. Men lova mig att jobba för att Folkpartiet slutar stryka NIMBY medhårs i nästa valrörelse! Förra valet lade jag för första gången min röst på ett annat parti än FP i Stockholm, pga den där ”Inga skyskrapor i City”-affischen. Om FP istället fokuserar sin kampanj på fler bostäder, så kommer jag, och kanske fler än så, byta till FP igen.

  3. Många ”NIMBY:s” tycker nog inte att vi i FP stryker dem medhårs… Men skyskraporna i City blev ju något av en symbolfråga. Flera skyskrapor finns ju redan där! Hötorgscity och Kungstornen, åssträckningen – kanske kunde man tänka sig något snyggt och högre där? Om något av modernismens hus exv skulle ersättas, eller byggas om/på? Men rakt bredvid Klara kyrka – kanske mindre så…

    För övrigt anser jag att inte Waterfront, men den gräsliga hotellbyggnaden framför, i blickfånget mellan Stadshuset å ena sidan och City med sina kyrktorn och Hötorgs-trumpetstötar å andra sidan, är en styggelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.